skip to Main Content

SEO Nedir, SEO Neye Yarar?

SEO Nedir konulu yeni bir yazı serisiyle karşınızdayım. Konumuz SEO. Bu yazı serini yazmak çok uzun zamandır aklımdaydı ama o kadar yoğunum ki bir türlü bugüne kadar fırsat bulamadım. Kısmet bugüneymiş.

Öncelikle belirteyim. Bu yazı serisi, yazılım ve tasarım alanında iyi bir seviyeye gelmiş kişiler için uygun değildir, onlara basit gelebilir. Ayrıca, bu yazının kaynağı tamamen tecrübeye, onca tasarladığım web sitenin bana kazandırdığı deneyime dayanmaktadır.

Eğer aşağıdaki karakterlerden biri ya da bir kaçı sizde mevcutsa işte bu yazı serisi tam da size göre:

  1. Nedir bu SEO arkadaş, öğrenmek istiyorum.
  2. Bir websitem var. Yazılarımı, sayfalarımı ya da ürünlerimi SEO kriterlerine uygun bir şekilde yayımlamak istiyorum ama nereden başlamalıyım bilemiyorum?
  3. SEO yaptırmak istiyorum ama cebimden de beş kuruş çıksın istemiyorum (gözünüzün parladığını görür gibiyim..)
  4. Konuyla alakam yok ama arkadaşlarım aralarında konuşurken duydum. Bu konulara biraz merakım vardır da. Ben de öğrenebilir miyim? 

SEO Nedir?

SEO, Search Engine Optimization kelimelerinin kısaltmasıdır. Arama Motoru Optimizasyonu‘nun İngilizcesidir. Arama Motoru da; internette bir şey aramak istediğimizde kullandığımız Google.comYandex.com gibi internette bulunan içeriği bizim yaptığımız aramalara göre bize gösteren websitelerdir.

SEO’nun Amacı Nedir, SEO Neden Yapılır?

SEO yapmanın tek bir amacı vardır. İnsanların sizi, web sitenizi ya da satmakta olduğunuz spesifik bir ürüne ulaşmalarını sağlamak için bir takım çalışmaların yapılmasıdır.

Bir dükkanınız olduğunu varsayalım. Ama hiçbir müşteri gelmiyor. Tabelanız dahi yok. Günlerdir bekliyorsunuz ama daha siftah yok. Gelen bir gelir yok ama dükkanınızın sabit giderleri var. Bu duruma uzun süre katlamazsınız değil mi? İnsanların sizi bulmalarını kolaylaştırmanız gerekir değil mi, bir tabela olmadan sizi farketmeleri kolay olmayacaktır. Önce siz üzerinize düşeni yapacaksınız, müşteri gelip gelmemeyi kendisi tercih edecek.

SEO kriteri gözetilmeden yapılmış bir websitesi tabelası olmayan dükkana benzer. Ancak adres sormak için gelirler, o vesileyle aha burada bir dükkan varmış derler. İşinizi şansa bırakmamalısınız. 

SEO’nun uygulanması genel itibariyle iki çeşittir.

Site İçi SEO Nedir (On Site SEO)?

SEO için yapılan tüm çalışmalar websiteniz üzerinde yapılıyorsa bu SEO tipine Site İçi SEO (On Site SEO) Uygulaması denir.

Site Dışı SEO Nedir (Off Site SEO)?

SEO için yapılan tüm çalışmalar websiteniz dışında, başka platformlarda ya da websitelerinde yapılıyorsa bu SEO tipine Site Dışı SEO (Off Site SEO) Uygulaması denir. Başka sitelerde paylaşılan yazılarda, yorumlarda websitenize giden bağlantılar verilmesi (backlink), sosyal medyada hakkınızda içerik paylaşılarak insanların websitenize gitmesinin sağlanması vb.

SEO, Anahtar Kelime ve Gerçekler

SEO yapmak ya da bir web siteye sahip olmak isteyen herkesin ilk amacı, belirli bir anahtar kelimede Google’da ilk sayfada çıkmaktır.

Peki anahtar kelime nedir (Keyword)?

Bir kişi Google’da Web Tasarım diye arama yaptığında beni bulsun istiyorsam, Web Tasarım benim anahtar kelimemdir. Bir başka deyişle keyword’um Web Tasarım‘dır.

Ben Gebze, Kocaeli’de ikamet ediyorum. Bu işlere profesyonel olarak başlamaya karar verdiğimde Eylül 2015’di.  Kardeşimin bir arkadaşının babası, bulunduğum çevrede Vinç Kiralama işi yaptığını ve bir web site açmak istediklerini öğrendim. Beni tavsiye etmişler. Gidip görüştüm. Eğitiminin ilkokul olduğunu ama (bilgisayarın monitörünü göstererek) bu işlerle uğraşıyorsak şu kara kutunun içerisinde kendilerinin de olması gerektiğini anladığını söyledi ve bana Vinç diye insanlar internette arama yaptıklarında ilk sayfada kendilerinin çıkmalarını istediğini belirtti.

Müşteriye bunun mümkün olmadığını söyledim. Bana “Nasıl yani?” dedi. Dediği şey bu kadar kolay olsaydı, Web Tasarım yazınca kendim ilk sonuçta çıkayım diye çalışırdım, ben müşterinin ayağına gitmez, müşteri benim ayağıma gelirdi dedim. Bu konuyu daha iyi anlayabilmeniz için aşağıdaki görseli incelemenizi rica edeceğim. An itibariyle Google’a girip Vinç anahtar kelimemizle bir arama yaptım. Sonuç aşağıdadır.

vinç kiralama

Yukarıdaki görselde görüleceği üzere; an itibariyle 4 Milyon (dörtmilyon) sonuçla karşılaştık. O ana kadar internette bulunan ve bir web sitesi olan vinç şirketlerinin kaç adet olduğunu bir hayal edin. Sadece benim belediyeme bağlı 50 tane vardır. Türkiye’de kaç tanedir siz düşünün. Şimdi bu adam diyor ki, bana bir web site yap ve insanlar Vinç yazınca ben geleyim. Google’da bir arama yaptığınızda her bir sayfada (reklam olan içerik hariç) 10 sonuç gösterir. İlk 20’de olmak çoğu zaman yeterlidir. Ama tek bir kelimede Google arama sonuçlarında ilk sayfada çıkmayı istemek hayaldir. Bunu yapabilecek SEO uzmanı illaki vardır ama bu sayı iki ilemizin 10 parmağını geçmez ve bu kişiler bu işi 500bin ila 1 milyon TL’den aşağıya yapmaz.

Bu durumu göz önünde bulundurarak müşteriye şu tavsiyede bulundum. Arama alanını daraltmak. Yani, Hakkari’deki bir adam Vinç yazınca sen çıktın diyelim. Hakkari’ye mi gideceksin? Sana yakın çevrendeki kişilerin ulaşması önemli. Yani onun anahtar kelimesi Gebze Vinç olmalıydı ya da Gebze Kiralık Vinç…

Konuyu Bağlayalım: Sonuç

Web sitenizdeki sayfalarınız, yazılarınız ya da ürünleriniz SEO kriterlerine göre paylaşılırsa hiçbir ücret ödemeden olayı zamana bırakarak, uzun vadede arama sonuçlarından insanların size ulaşmaya başladığını görebilirsiniz. SEO, balık tutmak gibidir. Oltaya doğru yemi takıp, sabırla bekleyeceksiniz.

Eğer websitenizdeki sayfalarınız, yazılarınız ya da ürünleriniz SEO kriterlerine göre paylaşılmamışsa başarılı olmanız, insanların size ulaşması imkansız olacaktır. Eğer sazan yakalamak için 2 nolu iğne kullanmanız gerekiyorsa ve siz 4 numara taktıysanız, o sazan asla gelmeyecektir. Sizi doğru iğne kullanmaya davet diyorum.

İkinci yazımızda SEO için bilmemiz gereken teknik terimlere göz atacağız. Bu serinin toplamda 4 makaleden oluşacağını tahmin ediyorum. Değerli yorumlarınızı eksik etmeyin.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search
//
Whatsapp Support
👋 Hi, I'm Fatih Özün